Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional

[postlink]https://histotube.blogspot.com/2012/04/els-segadors-de-canco-erotica-himne.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=EK9-9X5lQe0endofvid
[starttext]
Els Segadors, l'himne nacional, prové d'una cançó eròtica que es va transformar, el 1640, en un crit de guerra. A finals del segle XIX, Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica que li va cantar el canonge Jaume Collell. Emili Guanyavents va escriure la lletra actual de l'himne i els cors el van fer viure. Els Segadors es va difondre amb el tren mentre els governadors civils feien mans i mànigues per prohibir-ne el cant. Semblen elements d'una ficció, però són dades del tot certes. Els Segadors no és un objecte d'una història passada sinó que és un artefacte actiu en l'imaginari present. Jaume Ayats ens presenta en aquest vídeo el seu llibre "Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional" El llibre inclou també un CD amb diferents versions de l'himne enregistrades en l'últim segle i en diversos estils.
[endtext]

3 comentarios:

Anònim ha dit...

Magnífic!, és absol·lutament apasionant. La investigació de la història -i de la tradició- té sorpreses increibles, i que parlan de la complexitat dels fenòmens culturals. I la de Catalunya en els propers anys ens donarà moltes més sorpreses...Per cert, això és Eric Hobswbawm, o Josep Maria Fradera total! eh? Jaume.

Anònim ha dit...

El llibre és brutal.
Als catalans ens fan molta falta llibres com aquest, que parlin de la nostra tradició cultural i història amb coratge i escrits amb el màxim amor de país i passió pel coneixement, llibres desmitificadors i que obrin portes als que volen saber de debó de Catalunya, i que crein noves preguntes: llibres científics!. I tan de bó el llegeixin amb atenció els carrinclonets barretiners d'Òmnium Cultural, els de les diverses Unions Excursionistes locals, els de cultura de la Generalitat i els Barretiners Majors de l'Editorial Efadós, hahahha!, els seria molt útil. Jaume

VIDETUR ha dit...

El HistoTube es un proyecto que tiene como objetivo poner al alcance de docentes, alumnos e interesados ​​por la historia y el patrimonio una selección de los vídeos sobre esta temática que se pueden encontrar en la red. La iniciativa es totalmente voluntaria y desde los impulsores no la han pensado con objetivos económicos, sino de difusión y está abierta a nueva gente interesada en colaborar en ella.

Publica un comentari a l'entrada